Tótkomlósról

Tótkomlós Dél-alföldi kisváros, amelyet 1746-ban 80 szlovák ajkú, Rudnyánszki báró által idetelepített család alapított. A város Békés megyében, Orosházától 18 km-re fekszik, 1993. november 1-jétől viseli a városi rangot, lakóinak száma 6.700 fő. A város jellemzően mezőgazdasági adottságú, de utat találtak a külföldiek, a kis- és középvállalkozók is a foglalkoztatásra. A kedvező közüzemi ellátottság, ingatlanok hasznosítása további lehetőségeket kínál a befektetők számára. Az önkormányzat szlovák, német, román, erdélyi testvér-települési kapcsolatokat ápol.

Motyovszki Róbert fotói és gyűjteményei a város életképeiről

A város számos látnivalóval, nevezetességgel, építészeti örökséggel és a közismert vendégszeretetével várja az idelátogatókat. Két nyelvű település lévén gazdag a szlovák kultúra és a hagyomány őrzése. Így többek között a késő barokk stílusú műemlék Evangélikus templom, a város határában található nagykopáncsi Árpád-kori templom. Múzeumok őrzik a néprajzi kultúra emléktárgyait. Különösen említésre méltó a Szlovák Tájház, amely Magyarország első tájháza volt. Az 1886-ban épült gazdagon berendezett lakóház a korabeli szlovákság mindennapjait mutatja be az érdeklődők számára. Az önkormányzat 2004-ben az EU-hozományként ajánlotta fel a tájházat, a helyi Ifjúsági Fúvószenekar mellett.

 

A város egyik legelegánsabb kétszintes épülete a városközpontban található Komló szálló, mely jelenleg használaton kívüli állapotban, önkormányzati tulajdonban van, és hasznosításra vár. A gyógyfürdő közelsége, vonzereje, valamint a szálláshelyek gyarapítása szükségessé teszi mielőbbi kihasználását.

 

 

 

Az augusztus 20-ai búcsúhoz hagyományszerűen kapcsolódik a Tótkomlósi Napok rendezvénysorozata. Immár V. alkalommal kerül megrendezésre, mely gasztronómiai, számos kulturális és sportprogramot kínál. Az ide látogatók jellegzetes szlovák ételeket kóstolhatnak meg, ezen belül a komlósi lisztből készült friss cipó illatát érezhetik. Minden év májusában megrendezésre kerül a Szárazkolbász-verseny, ahol a jellegzetes ízével messze földön híres komlósi kolbász remekei sorakoznak fel. Állandó zenei programot nyújt a Nyári Kulturális Estek rendezvénysorozata. Kulturális életünket gazdagítja a nemzetközileg elismert Ifjúsági Fúvószenekar, a Gyermek Zenekar, a mazsorett-csoportjaink és a népi hagyományokat ápoló csoportok. Kerékpár és gyalogtúrák keretében gyönyörködhetnek a Száraz-ér mentén és a környékbeli természetvédelmi területek szépségeiben, továbbá lovaglási és vadászati lehetőséget kínálunk szabadidős tevékenységként a természet szerelmeseinek.

A városközpont szívében helyezkedik el a „Dél-Alföld legszebb rózsája”, a Rózsa fürdő, mely 1942 óta jelent vonzerőt, amely azóta gyógyászati egységgel bővült. A termálvíz adta lehetőségre épülve 2003. nyarán ünnepélyes keretek között átadásra került a felújított fürdő. A gyógyulásra, pihenésre vágyókat tangentor, víz alatti sugármasszázs, gyógymasszázs, iszapkezelés, súlyfürdő, víz alatti torna, szénsavkezelés, krioterápia, magnetoterápia várja. A sikeres gyógyulást a legújabb gépek, valamint szakképzett asszisztencia biztosítja. A fürdőnek az OEP-el, magánnyugdíj-pénztárakkal szerződése van a kezelések finanszírozására. A strand részlegben feszített víztükrű, vízforgatóval ellátott 33 1/3-os úszómedence, gyermekmedence, valamint a 25 m-es fedett úszómedence, termárvizes ülőpadkás gyógymedence áll a vendégek rendelkezésére. A fürdő wellness és fitnesz elemekkel bővült. Új szolgáltatás az aromabarlang, a gőzfürdő, a szauna, a szolárium, a fitneszterem, valamint a sportmasszázs.

A városban szálláshelyek, éttermek, szórakozási lehetőségek állnak az ide látogatók rendelkezésre. A helyi nevezettességek mellet a környező települések látnivalói is igen színes programot kínálnak.

Tótkomlós apraja – nagyja szeretettel várja az idelátogató kedves vendégeket, családokat, csoportokat, és reméljük élményekben gazdagon térnek haza!