Tótkomlósi Művelődési Központ és Városi Könyvtár

Városi könyvtár, Művelődési központ, Gyűjtemények, Helyi Média

Nyugdíjas klub, Gyermek Fúvószenekar, Komlós Néptánccsoport, Rozmaring Népdalkör

 

Elérhetőségek:
Cím:

5940, Tótkomlós Erzsébet u. 2/A.

Tel./Fax.:

68/462-976
(Városi Könyvtár)

Intézményvezető

Varga Nikoletta

30/944-9110

E-mail:

 

 

 

 

Egyéb elérhetőségek:

termeszethaza@gmail.com (Természet Háza, Művelődési Központ)

totkomlos.konyvtar@gmail.com (Városi Könyvtár)

komlosmedia@gmail.com (Komlós Média)

 

30/944-9110 (Természet Háza)

68/462-976 (Komlós Média)
Intézményegységek:

Természet Háza, Komlós Média (Bajcsy-Zs. utca 6.)

Tel.: 68/381-790


Városi Könyvtár (Kossuth utca 10.)

Tel.: 68/462-976

Muzeális intézmények:

- Tótkomlósi Szlovák Tájház (Széchenyi u. 11.)

- Koppány János Szlovák Néprajzi Gyűjtemény (Szent István tér 2.)

- Tótkomlósi Szlovák Emlékház (Szép u. 5.)

Bejelentkezés: Baginé Szincsok Ilona

Tel.: 68/381-790

Gyűjteményeink időszakosan látogathatók.
A téli időszakban - november 1-től március 31-ig - ZÁRVA tartanak

 

A művelődési központ irodája és a könyvtár a téli időszakban a Kossuth u. 10. (volt Gépállomási Iskola épületében) címen érhető el!

 

Tótkomlós életében mindig magas színvonalon jelen volt a kulturális élet, szóljon az magyar, ill. szlovák nyelven. Településünkön két nemzet kultúrája él és virágzik egymást kiegészítve. Zenekarok, színjátszó körök, népdalkörök, tánccsoportok vitték és viszik hírünket az országban és a nagyvilágban.

Ha visszanézünk a múltba, először 1952-ben vetődött fel és valósult meg egy kultúrotthon létrehozásának terve. E célra az Ipartestület épületét jelölték ki.

A J. G. Tajovsky Művelődési Központ 1979-ben épült fel, ekkor került méltó helyre – az épület földszintjén – a könyvtár is. Településünkön 1946-tól voltak kezdeményezések könyvtár kialakítására. Először csak korlátozott kölcsönzéssel és nyitva tartással. Döntő fordulat 1949-ben történt, akkor hozták létre a községi könyvtárat, ami még sok helyre költözött, még végleges otthonra talált a művelődési központban.

Azóta a két szakma nem csak egy épületben, hanem egymást kiegészítve, a lakossági igényeknek megfelelve próbálja munkáját végezni.

A teljesség igénye nélkül néhány információ intézményünkről.

Városi könyvtár

A városi könyvtár 23800 db könyvvel és 33-féle időszaki kiadvánnyal (napilap, folyóirat stb.) várja kedves olvasóit. Külön meseszoba került kialakításra a legkisebb olvasóknak, lehetőség van számítógép– és Internet használatra. A tanuláshoz, ügyintézéshez fénymásolási, nyomtatási– és szkennelési lehetőséget biztosítunk a lakosságnak. A könyvtárban található egy külön gyűjtemény, az Európa Uniós Információs Sarok, mely az uniós információkat gyűjti össze és eMagyarország Pont is működik, ami a lakosság elektronikus ügyintézését hivatott segíteni (ügyfélkapu, adóbevallás, pályázatkeresés stb.)

Nem csak a szórakozást, tanulást segítjük, hanem mindenféle közhasznú információt szolgáltatunk. Könyvtárunk mindig nyitva áll a különböző rendezvényekre, kiállításokra és nagyon szívesen segítünk a lebonyolításban is.

A könyvtárhasználati szabályzat letöltése itt.

Küldetésnyilatkozat letöltése itt.

 

 

A Városi Könyvtár nyitva tartása:

Hétfő: 900 – 1200   1300 – 1700
Kedd: 900 – 1200   1300 – 1700
Szerda: 900 – 1200   1300 – 1700
Csütörtök: 900 – 1200   1300 – 1700
Péntek: 900 – 1200   1300 – 1700
Szombat: 900 – 1200

Lap tetejére

 

Természet Háza 

 

               A város központjában a Komló szálloda szomszédságában, frekventált helyen található a Természet Háza, vagy ahogy mindannyian ismerjük a Kisbirtokos.  Az épület 2010-ben a DAOP -2.1.1/E-2008-0027 azonosító számú pályázata révén került felújításra, és most megújult külsővel és belsővel várja látogatóit. A volt Kisbirtokos – mai nevén Természet Háza , ahogy eddig is, most is rengeteg családi és kulturális esemény helyszíne. A felújítás során több új funkcióval, szolgáltatással bővült.  

      Az épület konferencia-, bálteremmel, bemutatóteremmel, valamint információs irodával rendelkezik. A 150 fő befogadására alkalmas báltermünk tökéletesen alkalmas arra, hogy otthont adjon különböző céges-, illetve magánrendezvényeknek. A korszerű eszközökkel felszerelt helyiség kiváló helyszínt biztosít sajtótájékoztatóknak, üzleti tárgyalásoknak, tréningeknek, állófogadásoknak, lakodalmaknak vagy akár termékbemutatóknak is.

Az idelátogató csoportoknak, a gyalogtúrán résztvevőknek pihenőhelyként, információs pontként is szolgál, valamint a különböző kurzusok, a gyalogtúrázók által megközelíthetetlen állat- és növényvilág bemutatását szolgáló kiállítások megtartására is alkalmas. A látogatók itt információt kaphatnak a védett területek látogatási feltételeiről, a turisztikai szolgáltatásokról, programokról, továbbá lehetőség van információs anyagok, ismeretterjesztő kiadványok, helyi kiadványok, térképek vásárlására is.

A közművelődési munka, a városi ünnepségek, rendezvények jelentős része is itt valósul meg mindaddig, míg a Művelődési Központ részleges felújítását követően vissza nem költözhet a Városi Könyvtárral együtt az Erzsébet utcai épületbe.

 

 

Elérhetőség:

Cím: 5940 Tótkomlós, Bajcsy- Zsilinszky u. 6.

Telefonszám: 06/30 944-9110

E-mail cím: termeszethaza@gmail.com

 

Nyitva tartás:

Hétfő – Péntek

08: 00 – 16:30

Jelenleg kizárólag előzetes egyeztetés mellett, rendezvények alkalmával áll rendelkezésre.

 

Művelődési központ

A művelődési központ mindig egy kicsit megújulva és a helyi igényeknek megfelelően alakítja programjait. Színháztermünkben a nagyobb városi eseményeknek, koncerteknek, színházi találkozóknak stb. biztosítunk méltó környezetet. Évente 5-6 gyermekelőadás kerül megrendezésre. Nagyon népszerűek a játszóházaink és a nyári táboraink. Kiállításokat, rendezvényeket, tanfolyamokat szervezünk. Segítjük a város, a civil szervezetek és intézményeink kulturális tevékenységeit.

Helyet kapnak nálunk a különböző tánccsoportok (mazsorett, modern tánc).

Az épület jelenleg felújítás alatt áll. Ideiglenesen a Természet Háza ad teret a rendezvényeknek.

 

 Nyugdíjas klub

A nyugdíjas klub tartalmas programjait segítjük, évek óta nálunk működnek. A klub vezetője Krska Pálné. Nagyon aktívak, rendszeresen összejönnek, programokat szerveznek, és részt vesznek a város életében.

Próbáljuk úgy alakítani programjainkat, hogy maximálisan megfeleljünk a város igényeinek.

Mindkét szakterületen azért dolgozunk, hogy kielégítsük a hozzánk betérők igényeit és szeretnénk, ha ebben a rohanó világban minél többen megállnának egy kicsit és feltöltődnének egy-egy jó könyv készbevételével vagy programon való részvétellel.

Lap tetejére

 

Gyermek Fúvószenekar

Intézményünkben működik a Gyermek Fúvószenekar is, mely nagy múltra tekint vissza városunkban. Intézményünk biztosítja a zenekar számár a szakmai vezetést és hozzájárul a minden év nyarán megrendezésre kerülő szakmai tábor költségeihez.

A zenekar létszáma 40 fő.

Zenekarvezető: Forró Gyula.

A zenekar rendszeres fellépője a városi rendezvényeknek, kiemelkedő munkájuk jutalmaként 2006-ban Pro Urbe díjban részesültek.

 

A Gyermek Fúvószenekarról:

Hagyományos karácsonyi és pünkösdi hangversenyük, a Tótkomlósi Ifjúsági 

Koncert Fúvószenekarral közösen kerül megrendezésre, mely színvonalas 

kulturális esemény a város életében.

Rendszeresen részt vesznek szakmai versenyeken, fesztiválokon:

Zeneiskolai Zenekarok Országos Versenyén 2011. Gyöngyösön - I. 

helyezést értek el.

A 2012-es évben két versenyen vettek részt. Júniusban Nagybecskerek 

(Szerbia) BEGA Nemzetközi Fúvószenekari Versenyen a gyermek kategóriában 

I. helyezést ért el a zenekar.

Augusztusban Békéscsabán a XXVI. ZENIT Nemzetközi Ifjúsági Találkozón a 

„Kortárs Magyar repertoár” díj büszke tulajdonosai lettek.

 

Lap tetejére

Komlós Néptánccsoport

Amatőr művészeti csoportjaink közül a Komlós Néptánccsoport értékteremtő, hagyományőrző tevékenysége a legkiemelkedőbb. Repertoárjukon egyaránt szerepelnek magyar és szlovák táncok. Nagy szerepük van városunk szlovák hagyományainak őrzésében, rendszeres fellépői a városi rendezvényeknek.

2008-ban széki legényest, dél-alföldi csárdást tanulnak és komlósi lakodalmas táncokat, augusztusra a teljes lakodalmast színpadra állítják.

A csoport vezetője: Benkő Veronika

Művészeti vezető: Krcsméri Milán
Táncosok száma: 12 pár
Kísérő zenekar vezetője: Krcsméri Gábor

 

Lap tetejére

Rozmaring Népdalkör

Jelentős hagyományőrző csoportunk a Rozmarin Népdalkör. Ez a csoport nagy szerepet vállal a szlovák népdalok felkutatásában és megőrzésében. A különböző népdalköri találkozók, nemzetiségi rendezvények rendszeres fellépői.

A csoportot Farkas Pálné, népdalköri tag fogja össze. A népdalkört citerán egy fő kíséri.

A népdalkör 2007-ben ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját, ennek tiszteletére népdaltalálkozót szerveztünk itt Tótkomlóson.

A népdalkör a tagok idős korára való tekintettel 2019. évben megszűnt.

 

Lap tetejére