Tájházak, múzeumok és természeti értékeink

Szlovák Tájház, Szlovák Emlékház, Néprajzi Gyűjtemény,
Tanyamúzeum, Természeti értékek

A gyűjtemények a Tótkomlósi Művelődési Központ és Városi Könyvtár kezelésében vannak. Látogatásuk előzetes bejelentkezés alapján, az alábbi elérhetőségen lehetséges:

Bejelentkezés: Tel.: 68/462-976, 68/381-790 (munkaidőben), - 30/944-9110

400,- Ft /fő/múzeum (nyugdíjas, diák: 200,- Ft/fő/múzeum)

Tótkomlósi Szlovák Tájház

Cím: 5940 Tótkomlós, Széchenyi u. 11.

Rövid ismertető:
A tájház 1886-ban épült, gazdagon berendezett lakóház. Vályogból épült, nádfedeles tetejű, falait régi színes virágmotívumú festés díszíti. A lakóház részei: szoba-konyha-szoba-kamra-istálló. Berendezési tárgyai a korabeli szlovákság mindennapjait idézik. Itt tekinthető meg a helyi színjátszás szervezője tiszteletére berendezett Tomka Judit emlékszoba is.
Láthatók: mennyezetes ágy, festett virágos sarokpad, szőtt vagy hímzett törölközők, konyhai sütő- főző edények, fazekak, lábasok, tótkomlósi háziipar termékei, korabeli ruházatok.

Sajátossága:
- Magyarország első tájháza a Szlovák Tájház
- kuriózum értékű tárgyak tekinthetők meg itt: pl. Tomka Judit emlékszobában található a Horty Miklós kormányzótól kapott díszóra
- sajátos építészeti stílus
- gazdag (egyedülálló) berendezési tárgyak

Lap tetejére

Tótkomlósi Szlovák Emlékház

Cím: 5940 Tótkomlós, Szép u. 5.

Rövid ismertető:
A Szlovák Emlékházat a település várossá nyilvánításakor, 1994. április 22-én avatták fel. A ház utcai homlokzata előtornácos-oszlopos, teteje náddal fedett. Falai fehérek, virágmintákkal pingálva. Az emlékház részei: szoba-konyha-szoba. Berendezési tárgyai a korabeli szlovákság mindennapjait idézik. Az emlékház egyik szobájában Szokolay Sándor népi fafaragó és festőművész alkotásai láthatók.

Sajátossága:
- sajátos építészeti stílus (a többi gyűjteménytől eltérően)
kuriózum: Szokolay Sándor alkotásaiból berendezett emlékszoba

Lap tetejére

Koppány János Szlovák Néprajzi gyűjtemény

Cím: 5940 Tótkomlós, Szent István tér 2.

Rövid ismertető:
A városközpontban található gyűjtemény Koppány János evangélikus lelkész országos hírű magángyűjteményéből alakult ki, melynek 80%-a tótkomlósi eredetű. A gyűjteményben a szlovákság életviteléhez, néprajzához kapcsolódó számos berendezési, használati tárgy található, mely származási idejénél fogva kuriózumnak számít: cseréptárgyak, népi bútorzat, különféle eszközök, dísztárgyak, stb.

Sajátossága:
- a tárgyak többsége az 1800-as évekből származik
- egyedi példányok tekinthetők meg itt.

Lap tetejére

Tanyamúzeum

Cím: Tótkomlóstól 3 km-re az orosházi úton. A tótkomlósi Agrár Zrt. kezelésében áll.

Bejelentkezés: Karkus György, 30/927-3810

Rövid ismertető:
A tótkomlósi tanyavilág emlékét őrzi a tanyamúzeum, mely a hagyományos gazdálkodás jellegzetes tárháza. A tanya részei: szoba, konyha, kamra, istálló, kocsiszín, disznóól, tyúkól, galambdúc.
Láthatók: a szlovák kultúra jellegzetes bútorzatai (hasábkemence, lóca, festett sarokpad, vetett ágy), kenyérsütés, tejfeldolgozás eszközei, edényei, tanyasi kisgazdaság használati tárgyai, mezőgazdasági gépek, eszközök.

Sajátossága:
- a tanya előkertjében nő a város nevében és címerében szereplő növény, a komló
- tanyavilág tipikus szimbóluma
- kuriózumnak számító berendezési tárgyak, mezőgazdasági gépek, gazdasági eszközök

 

Tótkomlós Város Önkormányzata, mint a néprajzi gyűjtemények tulajdonosa évről-évre anyagi források biztosításásval és a muzeális területen megjelenő pályázati lehetőségek kiaknázásával igyekszik biztosítani az épületek és a kiállítási tárgyak állagának megóvását. Erre az utóbbi években az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett Kubinyi Ágost Program ad leginkább lehetőséget, melyen többízben nyert támogatást.

Lap tetejére

Természeti értékek:

Erzsébet liget
A liget a város központjában található. A zöldterület méreténél fogva kiválóan alkalmas lehet pihenőhely céljára. Program szervezhető a védett növények megtekintésére, valamint madármegfigyelésre.

Száraz-ér

A Száraz-ér a Maros hordalékkúpján kialakult természetes árok, vízfolyás. Az ér mentén gyalog- és lovas túraútvonal, valamint kerékpár útvonal alakítható ki. Az ér több település mentén halad, így szervezett útvonalak kialakítása, összekötése lehetséges.

 

 

Lap tetejére