Látnivalók

WEBFILMEK VÁROSUNKRÓL

Evangélikus templom

1795-ben épült a település újranépesítéséhez fűződő monumentális evangélikus templom. A város szívében található barokk stílusú műemlék épület a település szimbóluma, a magyar és a szlovák istentiszteletek helyszíne.

Látogatás: előzetes bejelentkezés alapján
Cím: Tótkomlós, Luther u. 2.
Információ, bejelentkezés: 68/460-820

 

 

 

 

A város újratelepítésének alkalmából állított emlékmű

A város újratelepítésének 261. évfordulója alkalmából a Város Napján, 2007. április 28-án, ünnepélyes keretek között emlékmű avatására került sor. Az emlékmű három gránit kövét a múlt évben helyezték el, amelyet a Szlovák Nemzeti Park és Jeláava, Tótkomlós testvértelepülése ajándékozott. A bronz stilizált fa feliratai a város jelentősebb történelmi eseményeit tartalmazza. Az emlékművet a galántai Ladislav Szabó szobrászművész készítette. A műalkotás elkészíttetése jelentős költségekkel járt. A megvalósításban segítettek a szlovákiai testvértelepüléseink, továbbá pályázati lehetőségeket is kihasználtunk. A magánszemélyektől és szervezetektől érkezett jelentős adományokon túlmenően Tótkomlós Városért Közalapítványa is és az önkormányzat is jelentős összeggel támogatta az emlékmű megvalósulást.

Szent István szobor és díszkút

A kisváros szívében, a városházával szemben helyezkedik el, ma már új pompájában kialakított tér, s fő attrakciója a Szent István szobor és díszkút. Mihály Gábor Munkácsy-díjas szobrászművész alkotása 2001. augusztus 18-án, a Millenniumi ünnepségsorozat méltó zárásaként került leleplezésre. A 3 figurás, bronz, andezit kő alkotás talapzatán a következő idézet áll: "Mert az egy nyelvű és egy szokású ország gyenge és esendő."

 

 

 

 

 

Tanyamúzeum

A tótkomósi tanyavilág emlékét őrzi a Tanyamúzeum, mely az Orosháza felé vezető úton, a 15-ös kilométerkőnél található. A sokak által látogatott tanya szobából, konyhából, kamrából, istállóból és kocsiszínből tevődik össze, melléképületei pedig a disznóól, a kerek tyúkól, a galambdúc és a gémeskút. Megtekinthetők itt a sajátos kultúra jellegzetes darabjai a hasábkemence, a lóca, a koronás végű vetett ágy, a festett sarokpad -, valamint a korai konyhafelszerelés tárgyai, a kenyérsütés, a tejfeldolgozás eszközei, a tanyasi kisgazdaság más használati tárgyai. A tanya további jellegzetessége az, hogy előkertjében nő a város nevében és címerében szereplő növény, a komló.

Látogatás: kedd és péntek: 9,00 - 12,00; 14,00 - 16,00
valamint előzetes bejelentkezés alapján bármely időpontban
Elérhető: Tótkomlóstól 3 km-re az orosházi úton
Információ, bejelentkezés: Agrár Zrt. - Karkus György: 30/927-3810

Nagykopáncsi kápolna

A Tótkomlóshoz tartozó, mintegy 10 km-re Nagykopáncs határában található az a Nagykopáncsi kápolna, mely a XI. században, román stílusban épült. Az árpád-kori műemlék kápolna ritka épített örökség egyike, mely meghitt természeti környezetével, csendjével egyedi élményt nyújt.

Látogatás: előzetes bejelentkezés alapján
Elérhető: Tótkomlóstól 10 km-re a makói úton
Információ, bejelentkezés: Horváth Zoltán: 30/279-55-90

Komló Szálló

A kisváros szívében található a "Szálló a Komlóhoz"nevet viselő műemlék épület, mely 1881-ben épült. Tótkomlós első emeletes épülete szállodaként, később étterem és kulturális funkciókat töltött be.

Cím: Tótkomlós, Széchenyi u. 2.
Információ: 68/462-122

 

Tótkomlósi Szlovák Emlékház

A múlt században épült, műemléknek nyilvánított Szlovák Emlékház a nemzetiségi kultúra jegyeit ötvözi mind építészeti stílusában, mind pedig berendezési tárgyaiban. A jellegzetes előtornácos-oszlopos épület ad helyet a népi hagyományhoz fűződő lakberendezési tárgyaknak, valamint a Szokolay Sándor fafaragó- és festőművész hagyatékából berendezett emlékszobának. A település szülötte által készített népi fafaragott bútorok, a híres festmények, valamint a magángyűjteményébe tartozó cserépedények közül a butéliák és a tésztaszűrők gazdag tára várja az emlékházba látogatókat. Látogatás: egész évben nyitva van, előzetes bejelentkezés alapján bármely időpontban.

Látogatás: előzetes bejelentkezés alapján április 1-től október 31-ig.

Cím: Tótkomlós, Szép u. 5.
Információ: Természet Háza: +36 30 944 9110, +36 68 381 790, valamint: 68/462-976 (Városi könyvtár)

 

Tótkomlósi Szlovák Tájház

A szlovák nemzetiségi tradíciók öröksége az 1886-ban, vályogból épült, nádfedeles lakóház. A tájház a tótkomlósi szlovákság mindennapi életébe enged betekintést, hiszen megtalálható itt a "tiszta szoba"ékes darabjai a mennyezetes ágy, a festett bútorok, a konyha mindennapi használati tárgyai, s a Tomka Judit tiszteletére gazdagon berendezett emlékszoba. A tótkomlósi amatőr színjátszás szervezőjének nevét viselő emlékszobát az általa festett bútorok, képek gazdagítják.

Látogatás: előzetes bejelentkezés alapján április 1-től október 31-ig.

Cím: Tótkomlós, Széchenyi u. 11.
Információ: Természet Háza: +36 30 944 9110, +36 68 381 790, valamint: 68/462-976 (Városi könyvtár)

Koppány János Szlovák Néprajzi Gyűjtemény

A városházával szemben álló egyemeletes épületben tekinthető meg az 1067 darabból álló szlovák néprajzi gyűjtemény, mely Koppány János evangélikus lelkész országos, sőt nemzetközi hírű magángyűjteményéből alakult ki. A helyi szlovákság életéhez, mindennapjaihoz kapcsolódó tárgyak gazdag tárháza tekinthető meg. A népi bútorzat mellett, a különböző cseréptárgyak és eszközök (kolompgyűjtemény, falitékák, rokkák, fokosok, guzsalyok, tarisznyák), valamint festett kemencetévő, faragott mángorlófák, kerámiák, porcelán faliórák, citerák, s más eszközök, használati tárgyak találhatók.

Látogatás: előzetes bejelentkezés alapján április 1-től október 31-ig.

Cím: Tótkomlós, Szent István tér 2.
Információ: Természet Háza: +36 30 944 9110, +36 68 381 790, valamint: 68/462-976 (Városi könyvtár)

Maroshát túraútvonalak itt elérhetőek (www.maroshat.hu)