VisszaVissza az előző oldalra

Tájékoztató a jegyzői hatáskörbe tartozó meglévő házi fúrt és ásott kutakkal kapcsolatos teendőkről

A jegyzői hatáskörbe tartozó meglévő házi kutak (fúrt, ásott) legalizálásával kapcsolatosan tájékoztatjuk a tisztelt lakosságot, érintett kúttulajdonosokat, hogy egyelőre semmilyen teendőjük nincs hatóságunk felé, nem kell semmilyen nyomtatványt, kérelmet, tervdokumentációt beadni.

A rendelkezésre álló információk szerint az illetékes szaktárcák, kormányzati szervek dolgoznak a jelenlegi szabályozás, engedélyezési eljárás módosításán, egyszerűsítésén, esetlegesen a bejelentési-, engedélyeztetési kötelezettség eltörlésén a házi vízigényt kiszolgáló, talajvizet összegyűjtő kutak kapcsán.

 

Fentiek alapján arra kérjük az érintetteket, hogy egyelőre semmilyen tervdokumentáció készíttetésbe, kútfelmérésbe ne kezdjenek bele, amelyek jelenleg tetemesebb költséggel is járhatnak.

Kérjük a tisztelt kúttulajdonosokat, hogy 2023. szeptember 1-je után szíveskedjenek érdeklődni hivatalunknál az aktuális teendőkről, addig semmilyen kötelezettségük nincs. Amennyiben ezen időpontig a tárgykörben jogszabályi változás következne be, a helyben szokásos módon, soros kívül fogjuk Önöket tájékoztatni.

 

Jegyző hatáskörbe tartozó kutak:

- a kút helye nem érint vízbázis-védelmi területet, védőidomot,

- a vízkivétel karszt- vagy rétegvízkészlet igénybevétele, érintése nélkül történik;

- a vízkitermelés csak talajvíz vagy parti szűrésű vízkészlet igénybevételével történik,

- a kútból maximum 500 m3/év vízmennyiség kerül kitermelésre,

- épülettel vagy annak építésére jogosító hatósági határozattal, egyszerű bejelentéssel rendelkező ingatlanon van, és magánszemélyek részéről a házi ivóvízigény vagy a háztartási igények kielégítését szolgálja, és

- a kút nem gazdasági vízkivétel céljából üzemel.

 

 

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!