VisszaVissza az előző oldalra

Békés megye közigazgatási területén 2022. október 1. – 21. közötti időszakra vonatkozóan ebzárlat és legeltetési tilalom

Felhívjuk a Tisztelt Lakosság figyelmét, hogy a Békés Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Főosztály hatósági jogkörében eljárva Dr. Laczó Pál megyei főállatorvos a veszettség elleni védekezés részletes szabályairól szóló 164/2008. (XII.20.) FVM rendelet 8.§ (5) bekezdésében foglaltak szerint a rókák veszettségének megelőzésének érdekében kihelyezett csalétek-vakcina miatt állat-járványügyi intézkedésként Ecsegfalva, Szarvas és Békésszentandrás települések kivételével Békés megye közigazgatási területén 2022. október 1. – 21. közötti időszakra vonatkozóan ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el.

 

Az állat-járványügyi intézkedés hatálya alatt:

1. Tartási helyén minden kutyát elzárva, illetőleg megkötve kell tartani úgy, hogy a kihelyezett csalétek-vakcinával ne érintkezhessen. Zárt udvarban a kutyák elzárását vagy megkötését mellőzni lehet, ha azok onnan ki nem szökhetnek.

 

2. A település területéről kutyát kizárólag érvényes veszettség elleni védőoltás megléte esetén, csak a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével szabad kivinni.

 

3. Kutyát tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni.

 

4. Az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező vadászebek, a fegyveres erők és fegyveres testületek ebei, a katasztrófa-mentő ebek, a segítő és terápiás ebek, valamint a látássérült embereket vezető ebek rendeltetési céljuknak megfelelő használatuk idejére mentesek a korlátozás alól.

 

5. Az ebzárlat alatt a húsevő állatok összevezetésével járó rendezvény nem tartható.

 

6. A települési önkormányzat köteles a szabadon talált kóbor ebek befogása iránt intézkedni. Az ebzárlat ideje alatt befogott kóbor húsevőket hatósági megfigyelés alá kell helyezni.

 

7.  A jelzett időszakban a legeltetés tilos.

 

 

Kérjük a Tisztelt Lakosság együttműködését!