VisszaVissza az előző oldalra

Rákóczi Szövetség Tótkomlósi Helyi Szervezete

 Rákóczi Szövetség Tótkomlósi Helyi Szervezete

Elnök: Majláth Imre

Tel.: 68/461-653

Székhely: 5940 Tótkomlós, Bajcsy-Zs. u. 6.

Levelezési cím: 5940 Tótkomlós, Békéssámsoni u. 25.

Honlap: rsztotkomlos.wordpress.com

E-mail cím: rsztotkomlos@gmail.com


Leírás:

Az 1989-ben alakult Rákóczi Szövetség célja a Kárpát-medencei magyarság sokoldalú támogatása hosszú távú megmaradásáért folytatott küzdelmében, valamint II. Rákóczi Ferenc Nagyságos Fejedelem szellemi örökségének népszerűsítése. Az anyagi segítségnyújtás mellett kiemelkedően fontos a szomszédos országokban kisebbségben élő magyarság oktatásügyének, kultúrájának támogatása, valamint a Kárpát-medencei magyarság összetartozás-tudatának erősítése. A Rákóczi Szövetség központi irodája és a Kárpát-medence szerte működő közel 360 helyi szervezete révén gazdag programsorozatot valósít meg minden évben. A Szövetségnek több mint 180 Kárpát-medencei középiskolában működnek ifjúsági szervezetei, taglétszáma meghaladta a 18 ezret.

Tótkomlóson a ’90-es években történt már egy kezdeményezés a helyi tagszervezet létrehozása céljából, de a ma létező szervezet végül csak 2008-ban alakult meg. Ifjúsági szervezetünk a rá következő évben, egészen pontosan 2009. június 11-én jött létre néhány lelkes Jankós diák és tanár kezdeményezésére. Az aktív munkának köszönhetően taglétszámunk évről évre egyre inkább csak gyarapodott, minek után ma már az ifi és felnőtt tagozat együttesen több, mint 100 főt számlál.

Folyamatosan kivesszük részünket az anyaszervezetünk által megrendezett eseményeken, így például a minden évben Sátoraljaújhelyen megszervezésre kerülő Magyar Diákok és Tanárok Találkozón is képviseltetjük magunkat abból a célból, hogy a tótkomlósi ifjúság szívében továbbra is élő lángként lobogjon hazájuk, népük, s a múltjuk iránti tisztelet. Emellett rengeteg helyi, tótkomlósi vonatkozású kezdeményezésünk is van, melyek jó részét szerencsére sikerült is megvalósítani. Példának okáért hozhatjuk fel az ’56-os emlékmű felállítását 2016-ban, a forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján.